Cel mai nou contracandidat pentru imigranții care vor să culeagă conopidă în Marea Britanie. Nu obosește, nu mănâncă și nu cere salariu

Cel mai nou contracandidat pentru imigranții care vor să culeagă conopidă în Marea Britanie. Nu obosește, nu mănâncă și nu cere salariu
Publicat: 07/03/2018, 14:05

Fermierii din Cornwall, Marea Britanie, testează un robot – dezvoltat cu fonduri europene – care poate culege conopida de pe câmp. Robotul funcționează întocmai ca o mână umană, care apucă leguma și decide dacă este gata pentru recoltare, scrie Daily Mail.

Robotul GummiArm va fi răspunsul la criza personalului format din imigranți, care s-ar putea declanșa după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Brațul robotizat care culege conopida a fost realizat de dr. Martin Stoelen de la Universitatea din Plymouth. „Mulți producători sunt foarte îngrijorați de faptul că munca fizică este tot mai scumpă – și au tot dreptul să fie așa”, spune Stoelen.

„Recoltarea manuală reprezintă o mare parte din costurile lor totale, până la 50% și în contextul Brexitului, situația ar putea fi dificilă”, explică inventatorul. Conopida este o legumă greu de cules și se poate deteriora ușor. Robotul analizează fiecare conopidă și se asigură că are o structură fermă, cu ajutorul camerelor și senzorilor din „degete”.

Robotul extrage apoi leguma, cu câteva frunze atașate. În prezent, fermierii culeg toate legumele în același timp. În urma procedurii, 60% din cultura ajunge la gunoi, deoarece este stricată sau necomestibilă. Universitatea din Plymouth a încercat să reproducă fidel mâna umană. Proiectul a fost denumit ABC (Automated Brassica în Cornwall).

David Simmons este directorul Riviera Produce, partener în proiectul ABC și lucrează de 30 de ani în agricultură. Familia lui are ferme în Hayle, Cornwall, încă din anii 1870. Munca pe câmp este executată de cele mai multe ori de lucrătorii imigranți și Brexitul ar putea schimba regulile, ducând la o criză în privința mâinii de lucru. „Costurile culesului pot ajunge la 40% din costurile de producție ale brassica și angajații calificați în agricultură sunt tot mai greu de recrutat, mai ales în contextul apropierii rapide a Brexitului. Agricultura robotizată are potențialul de a majora producția și de a duce la un control mai bun al costurilor”.

Stoelen susține că folosirea roboților ușurează viața fermierilor. Mai mult, mașinăriile pot fi reprogramate, pentru a executa și alte operațiuni – precum însămânțarea și datul cu pesticide. Roboții agricoli diminuează riscul de accidentare în rândul fermierilor care folosesc utilaje grele.

Tehnologia se află într-o fază de dezvoltare, dar va fi disponibilă la scară largă peste doi-trei ani. Roboții se vor putea deplasa independent și vor culege culturile agricole, dar inventatorii se gândesc să-i înzestreze și cu alte funcții tehnologice de ultimă generație.

Pe măsură ce vor înregistra datele în timp ce se deplasează pe câmp, roboții vor transmite analize despre calitatea solului și alți factori care pot îmbunătăți randamentul pe termen lung al fermierilor. Proiectul este susținut de Agri-tech Cornwall Project, un fond de 13,8 milioane dolari oferit de UE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Detaliul controversat ce a atras atenția la pomenirea de 40 de zile a lui Mădălin...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Marea Britanie. Premierul Rishi Sunak face o mişcare surpriză: alegerile generale vor avea loc în...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Ungaria, la ani lumină de România. Ungurii vor cuceri totul
Bestia din Caracal, plătit lunar de stat. Câți bani primește Gheorghe Dincă
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×